www.bialystok.jard.plBIALYSTOK.JARD.PL


Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.




Do NOWEGO ROKU z JARDem zostało:




GALERIE ZDJĘĆ




Zdrowie

Najciekawsze


09:59:00 23-11-2017r.


Uzdrawiająca moc PASTY BUDWIG


Choroby cywilizacyjne są plagą naszych czasów. Niestety ich rozwojowi sprzyja wszechobecna „chemia” obecna nawet w tym, co jemy. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania, złagodzić lub całkowicie wyleczyć się z rozmaitych, powszechnych przypadłości? Otóż kluczowa jest tu dieta oparta o uzupełnianie niezbędnych dla zdrowia składników, a eliminująca te, które wpływają na rozwój np. nowotworów. Jednym z naturalnych i wartościowych produktów, który spełnia te wymagania jest tzw. pasta Budwig, której recepturę opracowała w latach pięćdziesiątych dr Johanna Budwig, biochemik i największy autorytet w dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą.


pixabay.com

pixabay.com


Dr Budwig prowadziła szeroko zakrojone badania nad olejem lnianym, a w szczególności zawartymi w nim kwasami tłuszczowymi omega-3. Jej osiągnięcia zostały docenione, a ona sama była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. W klinice prowadzonej przez dr Budwig aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach krytycznych, którym lekarze medycyny akademickiej odebrali już jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, zostało wyleczonych. Dieta opracowana przez nią pomaga w leczeniu także innych chorób cywilizacyjnych. Oparta jest głównie na eliminacji nadmiernej produkcji oksydazy przez spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dostarczenie organizmowi fosfatydów i lipoprotein, w tym kwasów tłuszczowych omega-3. Uzupełnienie brakujących substancji odżywczych powoduje stopniowe cofnięcie się choroby, np. nowotworu.

Gdzie można znaleźć najwięcej tych dobroczynnych składników? Otóż w paście opracowanej przed dr Budwig. Składa się ona z dwóch naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Tylko spożywanie ich razem gwarantuje, że w organizmie zajdą korzystne procesy biochemiczne.

Białka twarogu to źródło siarki, która z kolei jest składnikiem wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. W ten sposób układ pokarmowy szybko i w pełni przyswaja substancje odżywcze oraz transportuje je we krwi i limfie.

Ta prosta recepta pomaga w leczeniu następujących schorzeń:

-nowotwory łagodne i złośliwe,
-miażdżyca, 
-atak i zawał serca,
-arytmia, 
-obtłuszczenie wątroby,
-astma oskrzelowa, 
-problemy trawienne,
-wrzody żołądka,
-wady wzroku i słuchu,
-choroba Alzheimera,
-artretyzm,
-problemy dermatologiczne
-schorzenia wieku starczego
-stwardnienie rozsiane,
-reakcje autoimmunologiczne,
-schorzenia woreczka żółciowego,
-schorzenia prostaty,
-cukrzyca, 
-depresja,
-problemy z pamięcią.

Jak przyrządzić pastę Budwig? 

Podstawowymi składnikami są olej lniany oraz chudy biały ser. Można dodać do nich dowolne, ulubione składniki, które wzbogacą smak np. jogurt, zioła, siemię lniane, ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek itp.. Pasta może być składnikiem innej potrawy, bazą do sosu lub deserem z owocami. Poniżej przykładowy przepis:

W blenderze przez około 5 minut miksujemy następujące składniki: 

-6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore, 2-4 łyżek - osoby zdrowe, dzieci - 1g/kg masy ciała, 
1-2,5 dkg chudego białego twarogu,
-mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.

Na słodko - łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne. 

Na słono - sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli. 

Na ostro - do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula. 

Pasta powinna mieć jednolitą, gładką i nie za gęstą konsystencję. Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin). Olej lniany ze sprawdzonego źródła możemy kupić w Sklepach SWOJAK.

(Jard Media)






Inne najcześciej czytane...






Najciekawsze


pokaż cały dział »





Zdrowie


pokaż cały dział »





Wiadomości regionalne


pokaż cały dział »





Wiadomości


pokaż cały dział »





Gospodarka


pokaż cały dział »





Motoryzacja


pokaż cały dział »





Rozrywka


pokaż cały dział »





Sport


pokaż cały dział »





Turystyka


pokaż cały dział »





Kulinaria


pokaż cały dział »





Moda i uroda


pokaż cały dział »





Praca i szkolenia


pokaż cały dział »





Imprezy jard


pokaż cały dział »





Jaga


pokaż cały dział »





Konkursy


pokaż cały dział »





Tele jard


pokaż cały dział »





Jard 24


pokaż cały dział »






» Komunikacja miejska » PKP » PKS

» Napisz do nas





*

Copyright © 2014-2015 www.jard.pl

*



stat4u

projekt ikon: icons8.com



Do poprawnego wyświetlania strony masz za starą wersję przeglądarki internetowej!


Zainstaluj najnowszą wersję


Mozilla Firefox 3.6+ Google Chrome 7+ Opera 10.6+ Apple Safari 5.0.2+ Microsoft Internet Explorer 9+