www.bialystok.jard.plBIALYSTOK.JARD.PL


Strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.




Do NOWEGO ROKU z JARDem zostało:




GALERIE ZDJĘĆ




Wiadomości


12:22:52 17-04-2018r.


Raport: stan stołówek w publicznych szkołach podstawowych w Polsce


Dwie trzecie rodziców uczniów publicznych szkół podstawowych w Polsce, którzy wzięli udział w badaniu "Ocena stanu szkolnych stołówek", deklaruje, że ich dzieci jedzą obiady w szkolnych stołówkach. Równocześnie aż 95% ankietowanych nie zwraca uwagi na stan stołówek przy wyborze szkoły dla dziecka.


zdjęcie ilustracyjne: pixabay.com

zdjęcie ilustracyjne: pixabay.com


Ponadto więcej niż jedna trzecia badanych rodziców (35%) wskazuje, że ich dziecko nie zjada całej porcji obiadu w szkolnej stołówce. Zdaniem ankietowanych, za taką sytuację odpowiadają m.in. funkcjonalne i estetyczne mankamenty stołówek oraz zbyt krótka przerwa obiadowa. To z kolei wpływa na niedojadanie posiłków, marnowanie żywności i utrwalanie złych nawyków wśród uczniów, no co wskazują Banki Żywności.

Czego brakuje szkolnym stołówkom?

Badanie zrealizowane na potrzeby programu "Extra Szkolna Stołówka" pokazuje, że 32% rodziców uważa, że stołówka nie jest komfortowym miejscem do zjedzenia posiłku lub nie ma na ten temat wiedzy. Wśród mankamentów badani rodzice wskazują braki w funkcjonalności, zbyt małą przestrzeń stołówki, brak komfortowego miejsca do zjedzenia posiłku, brak wystarczającej liczby miejsc siedzących czy niedopasowanie wysokości stołów i krzeseł do wieku dzieci oraz za małą przestrzeń przy stole.

Ankietowani zwracają także uwagę na braki w wyposażeniu: brak serwetek papierowych i tac oraz nieestetyczne wnętrze stołówki.

Zbyt krótka przerwa obiadowa

Aż 59% badanych przyznało, że przerwa obiadowa w szkole dziecka nie jest wystarczająco długa, by uczeń mógł zjeść komfortowo posiłek.

Na ten aspekt zwraca także uwagę Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu "Extra Szkolna Stołówka": "O tym, że jedzenie w pośpiechu nie jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Co więcej, konsekwencją zbyt krótkiej przerwy obiadowej jest zostawianie przez uczniów niedojedzonych obiadów, co przyczynia się do marnowania żywności".

"Extra Szkolna Stołówka" to program edukacyjny skierowany do szkół podstawowych, którego partnerem społecznym jest Federacja Polskich Banków Żywności. Jego celem jest polepszenie warunków, w jakich dzieci w szkołach spożywają posiłki oraz edukacja w zakresie właściwego gospodarowania żywnością.

1. "Ocena stanu szkolnych stołówek", CEM, Marzec 2018, n=253, cała Polska, badanie przeprowadzone na potrzeby programu "Extra Szkolna Stołówka".

2. Jw.

Źródło informacji: Program Extra Szkolna Stołówka.
mp/kurier.pap.pl






Inne najcześciej czytane...






Wiadomości


pokaż cały dział »





Wiadomości regionalne


pokaż cały dział »





Najciekawsze


pokaż cały dział »





Gospodarka


pokaż cały dział »





Motoryzacja


pokaż cały dział »





Rozrywka


pokaż cały dział »





Sport


pokaż cały dział »





Zdrowie


pokaż cały dział »





Turystyka


pokaż cały dział »





Kulinaria


pokaż cały dział »





Moda i uroda


pokaż cały dział »





Praca i szkolenia


pokaż cały dział »





Imprezy jard


pokaż cały dział »





Jaga


pokaż cały dział »





Konkursy


pokaż cały dział »





Tele jard


pokaż cały dział »





Jard 24


pokaż cały dział »






» Komunikacja miejska » PKP » PKS

» Napisz do nas





*

Copyright © 2014-2015 www.jard.pl

*



stat4u

projekt ikon: icons8.com



Do poprawnego wyświetlania strony masz za starą wersję przeglądarki internetowej!


Zainstaluj najnowszą wersję


Mozilla Firefox 3.6+ Google Chrome 7+ Opera 10.6+ Apple Safari 5.0.2+ Microsoft Internet Explorer 9+